Općina Bukovlje

Općina Bukovlje je jedinica lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj županiji. Po površini općina Bukovlje je jedna je od najmanjih Općina od ukupno 26 općina na području BPŽ - prostire se na 31, 51 km2, a prema podacima prikupljenim u popisu stanovništva, kućanstava i stanova provedenom u ožujku 2001.godine ima 3. 005 stanovnika ( m-1.462, ž-1.543) u 859 kućanstava.

Nakon domovinskog rata i velikog egzodusa stanovništva, naročito iz Bosanske posavine, započinje nagla ekspanzija i intenzivno naseljavanje područja Općine, uslijed čega niču nova ulice posebno na rubnim dijelovima naselja Bukovlje, Vranovaca i Šušnjevaca. Prema posljednjem podatku PP Slavonski Brod iz rujna 2008.g. Općina Bukovlje ima 3.705 stanovnika, što je evidentan porast ako broj stanovnika uspoređujemo s 1991.g. kada je imala 1.861 stanovnika.

Sa južnih obronaka Dilja koji dominiraju brodskom ravnicom, pruža se prekrasan pogled na naselja Bukovlje i Vranovci, Grad Sl. Brod, rijeku Savu i Bosansku Posavinu, tako da je gotovo sva zemlja iznad urbanog dijela naselja uglavnom korištena za vikend naselja, odmor i male obiteljske –hobi - vinograde i voćnjake.

Općina Bukovlje sjeveroistočna je prigradska Općina sjedišta Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, a u svom sastavu ima pet naselja: Bukovlje, Vranovce, Ježevik, Šušnjevci i Korduševci. Općina Bukovlje na istoku graniči sa Općinom Garčin, na jugoistoku sa Općinom Gornja Vrba, na jugozapadu sa Gradom Slavonskim Brodom, na sjeverozapadu sa Općinom Podcrkavlje, te na sjeveru sa Općinom Levanjska varoš (Osječko-baranjska županija).

Prigradski karakter, ali i nedostatak većih poljoprivrednih površina, pa stoga i poljoprivrednih proizvođača, uveliko je odredio život stanovnika Općine, tako da je tijekom proteklog vremena, kao i danas, znatan dio stanovnika uposlen u industriji, malom poduzetništvu i obrtništvu, te u školstvu, zdravstvu državnim institucijama itd. Nakon domovinskog rata i velikog egzodusa stanovništva, naročito iz Bosanske posavine, započinje nagla ekspanzija i intenzivno naseljavanje područja Općine, uslijed čega niču nova naselja posebno na rubnim dijelovima naselja Bukovlje i Vranovaca.

Sa južnih obronaka Dilja koji dominiraju brodskom ravnicom, pruža se prekrasan pogled, tako da je gotovo sva zemlja iznad urbanog dijela naselja uglavnom korištena za vikend naselja, odmor i male obiteljske –hobi - vinograde i voćnjake.

Slažem se
Internet stranica Općine Bukovlje koristi kolačiće. Daljnjim korištenjem naše internet stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Politika kolačića