Javni poziv za prijavu štete od prirodne nepogode

Budući da je dana 23. rujna 2024. godine donesena Odluka o proglašenju prirodne nepogode izazvane SUŠOM na poljoprivrednim usjevima proljetne sjetve 2024. godine, postrnim usjevima, djetelinsko-travnim smjesama i višegodišnjim nasadima – voćnjacima i vinogradima na području općina: Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Cernik, Davor, Donji Andrijevci, Dragalić, Garčin, Gornja Vrba, Gornji Bogićevci, Gundinci, Klakar, Nova Kapela, Okučani, Oprisavci, Oriovac, Podcrkavlje, Rešetari, Sibinj, Sikirevci, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Staro Petrovo Selo, Velika Kopanica, Vrbje, Vrpolje i gradova: Slavonski Brod i Nova Gradiška ( KLASA: 320-01/24-11/10, URBROJ: 2178-04/-02/03-24-1, dalje: Odluka) obavještavamo oštećenike da je rok za prijavu šteta 8 (osam) dana od dana donošenja Odluke te pozivamo da prijave šteta nastalih od prirodne nepogode dostave u tom roku pisanim putem na propisanom obrascu dostupnim uz ovu objavu i u prostorijama Jedinstvenog upravnog odjela Općine Bukovlje.

Obrazac za prijavu potrebno je popuniti, potpisati i poslati e-mailom na opcina.bukovlje@gmail.com, poštom-preporučeno ili predati u Općinu Bukovlje od 8,00 do 12,00 sati (radnim danom).

Prijave šteta nije moguće izvršiti telefonskim putem, nego isključivo pisanim putem i to na propisanom obrascu.

Uz zahtjev preporučamo priložiti raspoložive dokaze o šteti i ostalim navodima u zahtjevu ( fotodokumentaciju, preslike računa itd.) radi bržeg postupanja nadležnih tijela, a bit će omogućena i naknadna dopuna zahtjeva i dostava dokaza u postupku utvrđivanja štete.

Uz Obrazac PN, potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

  • presliku osobne iskaznice
  • presliku kartice tekućeg računa (IBAN broj)
  • za štete na poljoprivredi potrebno je priložiti presliku Upisnika OPG-a (označiti broj ARKOD parcele, površina i kultura te upisati postotak štete).

Štetu u poljoprivredi mogu prijaviti svi poljoprivredni proizvođači upisani u Upisnik poljoprivrednika.

Prijava štete od prirodnih nepogoda u poljoprivredi obavezno sadržava MIBPG poljoprivrednog proizvođača te ARKOD oznaku površine za koju se šteta prijavljuje i/ili broj katastarske čestice.

U prijavi štete na poljoprivrednoj kulturi potrebno navesti poljoprivrednu kulturu, površinu (u ha) i postotak štete za poljoprivrednu kulturu.

Kod ispunjavanja obrasca obvezna su sva polja od važnosti za područje i vrstu štete.

Povjerenstvo zadržava pravo zatražiti i dodatnu dokumentaciju.

Napominjemo da je samo potpuno popunjen i pravodobno dostavljen Obrazac PN moguće dalje upisati u aplikaciju Registra štete.

Ukazuje se prijaviteljima da su u obrascu za prijavu štete ( PN obrazac) dužni upisati Ukupan iznos prve procjene štete. Radi se o okvirnom iznosu štete , a točan konkretan iznos štete će se utvrđivati u daljnjem postupku.

Sukladno odredbi članka 20. stavka 1. Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ( „Narodne novine“ br. 16/19) sredstava pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda ne dodjeljuju se za:

  1. štete na imovini koja je osigurana
  2. štete na imovini koje su izazvane namjerno, iz krajnjeg nemara ili nisu bile poduzete propisane mjere zaštite od strane korisnika ili vlasnika imovine
  3. neizravne štete
  4. štete nastale na nezakonito izgrađenim zgradama javne namjene, gospodarskim zgradama i stambenim zgradama za koje nije doneseno rješenje o izvedenom stanju prema posebnim propisima, osim kada je, prije nastanka prirodne nepogode, pokrenut postupak donošenja rješenja o izvedenom stanju, u kojem slučaju će sredstva pomoći biti dodijeljena tek kada oštećenik dostavi pravomoćno rješenje nadležnog tijela
  5. štete nastale na građevini ili području koje je, u skladu s propisima kojima se uređuje zaštita kulturnog dobra, aktom proglašeno kulturnim dobrom ili je u vrijeme nastanka prirodne nepogode u postupku proglašavanja kulturnim dobrom
  6. štete koje nisu na propisani način i u zadanom roku unesene u Registar šteta prema odredbama ovoga Zakona
  7. štete u slučaju osigurljivih rizika na imovini koja nije osigurana ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60 % vrijednosti imovine.

Iznimno od stavka 4. točke 4. članka 20. Zakona, sredstva pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda mogu se dodijeliti i za štete na nezakonito izgrađenim stambenim zgradama korisnicima socijalne skrbi s priznatim pravom u sustavu socijalne skrbi određenim propisima kojima se uređuje područje socijalne skrbi i drugim pripadajućim aktima nadležnih tijela državne uprave.


Prilozi:

Podijeli ovu vijest

Najnovije vijesti

Općina bukovlje

O općini

Općina Bukovlje je jedinica lokalne samouprave u Brodsko-posavskoj županiji. Po površini općina Bukovlje je jedna je od najmanjih Općina od ukupno 26 općina na području BPŽ – prostire se na 31, 51 km2, a prema podacima prikupljenim u popisu stanovništva, kućanstava i stanova provedenom u ožujku 2001.godine ima 3. 005 stanovnika ( m-1.462, ž-1.543) u 859 kućanstava.

Ostale vijesti

Skip to content